Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ( ο φόβος )

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ ( ο φόβος )

                            

 

1945 –1984  Κορυφαίος Ηπειρώτης μουσικός
Γεννήθηκε στην Γραμμενίτσα Άρτας το 1945 ,καταγόταν από μουσική οικογένεια ο πατέρας του ο Γιώργος Πρέντζας Έπαιζε βιολί σε λαϊκές πανήγυρης γάμους κ.ά , συνολικά 4 παιδιά δυο κορίτσια και δυο αγόρια αποτελούσαν την οικογένεια Γιώργου Πρέντζα ο Κώστας Πρέντζας το τρίτο παιδί της οικογενείας ,σε ηλικία 7 ετών έκλεψε τις χορδές από το βιολί του πατέρα του και μ’ ένα πλαστικό μπιτόνι στο οποίο πρόσθεσε και μια τάβλα έβαλε πάνω και τις χορδές από το βιολί και έτσι απόκτησε την πρώτη του κιθάρα .
Μεγάλη αγάπη του η μουσική ,έτσι ο πατέρας του υπέκυψε και του αγόρασε μια κιθάρα , κι εκεί άρχίζει  η σύντομη περιπλάνηση του στη μουσική ,αυτοδίδακτος ο Κώστας Πρέντζας στη συνέχεια κάποιος συνάδελφος του πατέρα του από την Πάτρα ονόματι Κόλλιας του έδειξε ορισμένα πατήματα και συγχορδίες και παλεύοντας μόνος του κατάφερε 12 χρονών να παίζει σε πανηγύρια και εκδηλώσεις .
Εκπληρώνοντας τη στρατιωτική του θητεία κατέβηκε στην Αθήνα εκεί ο Βασίλης Σούκας ανακάλυψε το μεγάλο ταλέντο του και από τότε έγιναν και αχώριστοι φίλοι ,Οι μουσικές του ανησυχίες δεν σταμάτησαν αποφάσισε να αποκτήσει μεγαλύτερες γνώσεις για τη μουσική και γράφτηκε σε ωδείο ,στη συνέχεια  ο Σούκας του προτείνει μια πολύ καλή δουλειά για την Αμερική όπου εκεί έμελε να κάνει και τον πρώτο του γάμο αποκτώντας και ένα κορίτσι την Σπυριδούλα Πρέντζα . Ασυμφωνία με την σύζηγο του  αναγκάζεται να πάει για δουλειά στην Αγγλία (Λονδίνο) ,εκεί έπαιζε κιθάρα σε Σεΐχηδες αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη , παντρεύεται για δεύτερη φορά καθολικά και αποκτά ακόμα ένα κοριτσάκι την Γεωργία (Τζώρτζια) Πρέντζα ,έτσι το πήγαινε έλα μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας καλά κρατούσε μια δεκαπενταετία όπου ο Κώστας Πρέντζας έκανε παράλληλη καριέρα , ο φόβος και ο τρόμος τις κιθάρας τον αποκαλούσαν , βεβαίως ο Κώστας ήταν και κορυφαίος μπουζουξής ο πρώτος διδάξας στο στυλ ρομά ηχογραφήσεις της εποχής είναι αδιάψευστος μάρτυρας , φυσικά έπαιζε ακόμα βιολί και πολύ καλό κλαρίνο . Οι Μάκης Χριστοδουλόπουλος και Τάκης Σούκας μάταια προσπάθησαν να τον μεταπείσουν να μείνει στην Ελλάδα  προτιμούσε την Αγγλία ως μόνιμη κατοικία . Ο Κώστας Πρέντζας άφησε την τελευταία του πνοή στην Αγγλία .

Απεβίωσε : 24/10/1984 και σε ηλικία 39 χρόνων από πνευμονικό οίδημα .


Υ/Γ . Ευχαριστούμε τον Γιώργο Μπασιούκα ετεροθαλή αδελφό του Κώστα Πρέντζα για τις πολύτιμες πληροφορίες του καθώς και το σπάνιο υλικό που μας εμπιστεύτηκε .