Η σχολή μου

Το Κέντρο Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων ”Εν – χορδώ ” enxordo.gr δημιουργήθηκε το 1992 με την προτροπή και την υπόδειξη του δασκάλου παραδοσιακών οργάνων Σταύρου Γεωργόπουλου , δημιουργήσαμε ως συνέχεια την πρώτη εστία μουσικής διδασκαλίας μπουζουκιού και παραδοσιακών οργάνων για τη μουσική εκπαίδευση στον ελληνικό χώρο. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα οι πρώτες επιτυχίες. Οι σπουδαστές μας μπήκαν σε ανώτατα ιδρύματα όπως , Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιόνιο Πανεπιστήμιο , Μουσικών Σπουδών Του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , ΤΕΙ παραδοσιακών οργάνων Ηπείρου , με απόλυτη επιτυχία στους διαγωνισμούς .Η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων μας , είναι απόρροια αλά και συνέπειας της ιδρυτικής φιλοσοφίας της σχολής . Ο κύριος σκοπός του Κέντρου Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων είναι η διδασκαλία της μουσικής σε όλες τις μορφές της και τα επίπεδα. Πρωταρχική μέριμνά της είναι η σύνδεση της διδασκαλίας με τη σημερινή μουσική πρακτική και πραγματικότητα.

Για τον λόγο αυτόν έχει καταρτίσει ειδικό πρόγραμμα ” fast track studies ” σπουδών ώστε ο απόφοιτος της Σχολής μας να είναι σε θέση να εργαστεί οπουδήποτε απαιτείται η παρουσία ενός καταρτισμένου μουσικού, εκτελεστή, καθηγητή. Ταυτόχρονα έχει μεριμνήσει, μέσω των προγραμμάτων (θεωρητικών , Δεξιοτεχνίας & μουσικής Τεχνολογίας ) ο σπουδαστής να πάρει τη γενική εκείνη μόρφωση που απαιτείται για μια πλατύτερη αντίληψη των πραγμάτων ως αξιόπιστου ανθρώπου και καλλιτέχνη.Η υιοθεσία του συστήματος ΄΄ fast track studies ΄΄ ήρθε να προσθέσει εναλλακτικές εκπαιδευτικές επιτυχίες με πρωτοποριακή αντίληψη ,είναι το μοναδικό σύστημα με τριετή φοίτηση (κατωτέρα – μέση – ανωτέρα ) , με συγκεκριμένη αξιόπιστη ύλη στα παραδοσιακά όργανα , απολύτως στοχευόμενα διδάσκει κάθε σπουδαστή σε λιγότερο χρόνο που χρειαζόταν μέχρι σήμερα , για ομαλή διείσδυση στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Απόδειξη της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας που διέπει τη λειτουργία μας είναι βασιζόμενη στα συστήματα και την οργάνωση που προσφέρει καθώς και η πρότυπη οργανωμένη σχολή που διατηρεί για πάνω από είκοσι χρόνια με συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη του κύκλου εργασιών μας , ώστε ο σπουδαστής να έχει τα εχέγγυα της επαγγελματικής αποκατάστασης για αυτό το σκοπό πάγια θέση της σχολής είναι ότι :

”Η Λαϊκή Μουσική παράδοση αποτελεί αφετηρία και πηγή έμπνευσης. Τα παιδιά είναι οι φορείς της Λαϊκής παράδοσης και πρέπει να μάθουν να χειρίζονται τις αξίες της κουλτούρας τους”.

Πάνω σε αυτή την φιλοσοφία ,ανοίξαμε ένα παράθυρο στη λαϊκή παραδοσιακή μουσική μας. Η ετήσια λαϊκή συναυλία ” Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΩΝ ” αποτελεί ένα δείγμα γραφής της εμπνευσμένης προσπάθειας των μαθητών της σχολής ” Εν – Χορδώ ” με αμιγώς λαϊκά & παραδοσιακά ακούσματα των μεγάλων λαϊκών συνθετών, επιδιώκοντας έτσι να θεσπιστεί και να γίνει πανελλήνιος θεσμός με έδρα την Πάτρα και ευρύτερα την Δυτική Ελλάδα.

Ο Θοδωρής Γεωργόπουλος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1962. Γιος του δάσκαλου παραδοσιακής μουσικής Σταύρου Γεωργόπουλου, αναπόφευκτα ασχολήθηκε με την μουσική όπως και όλη η οικογένεια.
Σε ηλικία 10 ετών η πρώτη επαφή του με τη μουσική , δια μέσου της κιθάρας . Η μεγάλη αγάπη ήρθε στο άκουσμα της πενιάς του μπουζουκιού , καθώς στην συνέχεια μυήθηκε στην τεχνοτροπία του οργάνου . Μεγάλη αγάπη του το μπουζούκι , οκτάχορδο στην αρχή , εξάχορδο , τζουράς , μπαγλαμάς , Λαούτο όπου με αγαπημένους φίλους της οικογένειας μουσικούς σε συνευρέσεις λαϊκών μαθημάτων και ανταλλαγής πληροφοριών πάνω σε ακούσματα αμιγώς λαϊκά & παραδοσιακά διαμόρφωσε το δικό του ύφος και στυλ.
Την δεκατία του 80′ άρχισε να ανακτά τις είδη υπάρχουσες μουσικές του γνώσεις και βελτιώνοντας στο ”Ευρώπιο ωδείο” με το γνωστό δάσκαλο μουσικής , Χαράλαμπο Αθανασόπουλο , στη συνέχεια με τον Μάρκο Αλεξίου σε μαθήματα σύγχρονης αρμονίας και λίγο αργότερα στο ωδείο Μότσαρτ με δάσκαλο τον Βίκτωρα Νικολάου , στην συνέχεια κλείνοντας έναν δαιδαλώδη μουσικό κύκλο σπουδών απόκτησε γνώσεις και πτυχία ανωτέρων θεωρητικών όπως : ειδικού αρμονίας , ωδικής , ενορχήστρωσης μπάντας , αντίστιξης , φυγής , σύνθεσης .

Μετά από μια 35ετή και πλέον καταξιωμένης καριέρας στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης ,συναυλιών , και άλλων εκδηλώσεων με παιδαγωγικό χαρακτήρα , τα τελευταία χρόνια ο Θοδωρής Γεωργόπουλος ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαίδευση, ιδρύοντας το 1992 την πρώτη σχολή παραδοσιακής μουσικής , ”MUSIC SCHOOL ” . Η ανάγκη όμως της ελληνικότητας της σχολής ως προς την ονομασία υποχρέωσε την αλλαγή της σε ” Εν – Χορδώ ” που αντιπροσωπεύει σήμερα την επίσημη ονομασία της σχολής καθώς και της ομώνυμης Λαϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας η οποία είναι και επίσημα συνεργαζόμενη με το ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).

Ως απόρροια της δημιουργίας και της συνθετικής ικανότητας του Θεόδωρου Γεωργόπουλου , οι πρώτες μουσικές συνθέσεις έδωσαν τα αναμενόμενα , η πρώτη δισκογραφική καταγραφή το 1986 με το Νίκο Λιβάνη και ακολουθούν επόμενες με Στάθη Αγγελόπουλο , Άντζελα Δημητρίου , Τάκη Κατσάνη , Σούλα Νικολουδάκη, Νίκο Μυλωνά , Γιώργο Αναστασόπουλο ,Κώστα Καρουσάκη , Δημήτρη Δημόπουλο , Γιώργο Τζουμέρκα ,τον ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο , Πάνο Καράπαπα κ.α. υπογράφοντας εκτός από δημιουργός , στιχουργός και ως ενορχηστρωτής πολλών και επωνύμων συνεργασιών .

Μέσα από μια πορεία επιτυχημένης καριέρας ως Μο και βιρτουόζος εκτελεστής μπουζουκιού συνεργάσθηκε και συνεργάζεται έως και σήμερα με πολλούς επωνύμους και ανωνύμους καλλιτέχνες όπως : Αντώνης Βαρδής , Λευτέρης Μυτιληναίος , Πίτσα Παπαδοπούλου ,Φίλιππος Νικολάου , Πέγκυ Ζήνα , Γεράσιμος Ανδρεάτος ,Λίτσα Γιαγκούση ,Γιάννης Ντουνιάς , Λένα Αλκαίου ,Νίκος Νομικός, Θέμης Αδαμαντίδης , Κατερίνα Κούκα , Μιχάλης Βιολάρης , Χρήστος Δάντης , Χρήστος Αντωνιάδης , Γωγώ Σαπουντζάκη , Μάκης Χριστοδουλόπουλος , Γιώργος Μαργαρίτης , Άκης Δίξειμος Σπύρος Σπυράκος , Γιώργος Γερολυμάτος κ.α.

Η σχολή Εδρεύει στην Πάτρα Π. Δημητροπούλου 10 Τ.Κ. 26226 και είναι ένα από τα ποιο αγαπημένα δημιουργήματα του καθώς οι περισσότερες καλλιτεχνικές ανησυχίες των μαθητών μας βρίσκουν διέξοδο από την ιδιαίτερη και μοναδική διδαχή της σχολής ΄΄Εν-χορδώ΄΄ που την βασική εκπαίδευση και ευθύνη των παραδοσιακών οργάνων έχει ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος .

Σ’ ένα χώρο αυστηρά μελετημένο για εκπαιδευόμενους μουσικούς , και διδάσκοντας με τους πιο σύγχρονους τρόπους εκμαθήσεις , έχουμε δέκα λόγους για να εμπιστευτείτε το δικό μας κέντρο για την καλύτερη και την πιο αξιόπιστη εκπαίδευση σας .

Ιδιαίτερα μαθήματα (μαθήματα προσαρμογής , Ρυθμικής τεχνικής
και λαϊκής αρμονίας σε α , β , γ , κύκλο μαθημάτων )
Δάσκαλοι επαγγελματίες & εξειδικευμένοι στη παραδοσιακή & σύγχρονη μουσική
Studio ηχογραφήσεων (για τους εκπαιδευόμενους μαθητές καλυπτόμενο στα δίδακτρα)
Ειδικούς χώρους (για τις απαιτούμενες πρόβες των έγχορδων συνόλων)
Όργανα εκμάθησης ( custom – φτιαγμένα από κορυφαίους μαστόρους ,
( Παναγιώτη Βαρλά – Ελευθέριου Γιαννούλου κ.α )
Μαθήματα φωνητικής τοποθέτισης
Μουσική βιβλιοθήκη 45,000 λαϊκών , ρεμπέτικων & παραδοσιακών τραγουδιών.
mp.3 (αυστηρή χρήση μόνο των μαθητών)
Πάνω από 3,000 μουσικές παρτιτούρες ( γραμμένες με Sibelius 6 )
Σπάνιο φωτογραφικό υλικό ( όλων των μεγάλων βάρδων
& βιρτουόζων μουσικών , καθώς και την ιστορία αυτών.)
Κλιματιζόμενους και εξαεριζόμενους επαρκώς χώρους

Τμήματα :

Μπουζούκι οκτάχορδο
Μπουζούκι εξάχορδο
Τζουρά
Μπαγλαμά
Σάζι
Ταμπουρά
Λαϊκό κλαρίνο & Νέϊ
Λαϊκή & Σύγχρονη κιθάρα
Λαϊκή Φωνητική τοποθέτηση

Με σεβασμό στην ιστορία της λαϊκής & παραδοσιακής τέχνης