Βιώνοντας μια περίοδο παρατεταμένης ηθικής κρίσης στο τομέα των τεχνών και του πνεύματος, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προβολή των θεμέλιων αρχών ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με απόλυτο στόχο την διάσωση και διάδοση της, στις επόμενες γενεές μέσω της διδασκαλίας αυτής . Η μουσική ως τέχνη, έρχεται να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει σκέψεις ,συναισθήματα και βιώματα. Αυτό που ακριβώς πραγματοποιήθηκε από τους μεγάλους συνθέτες της αστικής λαϊκής μουσικής μας , οι οποίοι τοποθέτησαν όλα τα παραπάνω στην μουσική τους, που παραμένει σε αυτούς τους ¨χαλεπούς καιρούς¨ πιο δυνατή και επίκαιρη απο ποτέ . Με βασική αφορμή ,τα ακούσματα των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Θεοδωράκη και άλλων μεγάλων μουσουργών , και την ανάγκη προβολής του έργου τους , με σεβασμό στην αυθεντικότητα των δημιουργιών τους , συγκροτήθηκε η ορχήστρα μπουζουκιών « Εν- χορδώ ». Η συγκεκριμένη ορχήστρα εγχόρδων ,έχει ως κύριο όργανο το Μπουζούκι ένα καθαρά ελληνικό μουσικό όργανο , το οποίο αποτελεί το πρωτεύον σολιστικό όργανο στην ελληνική μουσική παρά τις προσπάθειες απαξίωσης του από επιρροές που πηγάζουν λόγω της "εισαγόμενης παγκοσμιοποίησης " . Το μπουζούκι και τα συγγενή έγχορδα όργανα ( μπαγλαμάς,τζουράς,ούτι,λαούτο,ταμπουράς κ.α ) τα οποία και απαρτίζουν την ορχήστρα μας είναι αυτά που ταυτοποιούν ,άλλωστε την ελληνικότητα του ήχου αυτών των έργων.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ορχήστρας ,αποτελεί το γεγονός πως απαρτίζεται με πάνω από 50 μουσικούς ,οι οποίοι κατάγονται από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος ,που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά και έφηβοι,ενώ και άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία αλλά με αγάπη στη λαϊκή μουσική και παράδοση συμμετέχουν στην προσπάθεια. Όλοι αυτοί , έχουν αποκτήσει και αποκτούν διαρκώς μουσικές γνώσεις στο αντικείμενο της λαϊκής μουσικής στο «Κέντρο Εκμάθησης Παραδοσιακής Μουσικής ¨ Έν-χορδώ¨» όπου την απόλυτη ευθύνη της διδασκαλίας των μουσικών και την καλλιτεχνική επιμέλεια της ορχήστρας έχει ο Μαέστρος Θεόδωρος Γεωργόπουλος. Μέσα από την δραστηριότητα της ορχήστρας επιθυμούμε να παραμείνει στο επίκεντρο η δυναμική και η απήχηση των έργων που έχουν μεγαλώσει γενεές σε πείσμα έναντια στα σημεία των καιρών,που κατακλύζουν βίαια την καθημερινότητα μας και προσπαθούν να αλλοιώσουν την αισθητική μας.
Με σεβασμό στις πρωτότυπες και αυθεντικές εκτελέσεις των διαχρονικών έργων των μεγάλων Ελλήνων συνθετών, η προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει παρουσίασε πρώτα δείγματα γραφής στις 9/2/2014 στην πρώτη συναυλία '' Ο χορός των Μπουζουκιών " παρουσία πλήθους κόσμου η οποία αποτέλεσε ουσιαστικά την επίσημη παρουσίαση της ορχήστρας ''Εν-χορδώ'' . Στη σκηνή συνεβρέθησαν 50 μπουζούκια και συνολικά 60 μουσικοί μαθητές της σχολής ,που απαρτίζουν τμήματα κατωτέρας - μέσης και ανωτέρας βαθμίδας εκπαίδευσης ,παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την δουλειά που πραγματοποιείται . Με αφιερώματα σε Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Χιώτη, Ζαμπέτα, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρη, Καλδάρα , παιδιά μόλις 8 ετών έδειξαν οτι υπάρχει ελπίδα ,ότι το μέλλον είναι εδώ ,πώς το όραμα η ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική να παραμείνει ζωντανή και να εξελιχθεί είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί.
Η ορχήστρα εκτός απο τις συναυλίες και παραστάσεις που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει ετησίως ,θα απευθύνεται επιπροσθέτως σε δημοτικούς φορείς , κοινωφελή ιδρύματα και οργανισμούς έχοντας την πρόθεση κατόπιν επίσημης πρόσκλησης , να διεξάγει παραστάσεις και συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επιπλέον η «ομάδα ανωτέρας» της ορχήστρας , αναλαμβάνοντας δράση, είναι σε θέση κατόπιν συννενόησης με τους φορείς και τα ιδρύματα ,να διδάσκει αφιλοκερδώς παιδιά που δέν έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν μπαίνοντας έτσι στη φιλοσοφία της μάθησης της παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής που αποτελεί το θεμέλιο της ελληνικής μουσικής γενικότερα.
''...Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά-σιγά βουλιάζει. Και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα στο πρόσωπό της...''
Γιώργος Σεφέρης, 1900-1971, Έλληνας ποιητής,